Groene smoothies in een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet volgen is een meer dan verstandig besluit. Want als je alle diëten van vandaag op een rijtje zet, spring het koolhydraatarme dieet er toch wel met kop en schouders bovenuit. Enkele voordelen van dit dieet:

  • Snel en doeltreffend
  • Afvallen zonder eten te laten staan
  • Levert veel energie
  • Helpt ook tegen andere ongemakken

In de basis zal afvallen bedoeld zijn zoals het koolhydraatarme dieet. Je eet minder enkelvoudige koolhydraten, maar meer eiwitten en onverzadigde vetten. Daarnaast vul je aan met complexe koolhydraten.

Een goed koolhydraatarm dieet laat je op korte termijn vele vet verbranden, omdat het je lichaam dwingt oude reserves op te maken. Ook levert een dergelijk dieet je heel veel energie om de dag goed door te komen en je zowel mentaal als fysiek volledig te kunnen geven.

Groene smoothies passen dan ook prima binnen een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarme groene smoothies

Om te beginnen zijn groene smoothies van zichzelf al koolhydraatarm. Dat komt omdat groene smoothies alleen op basis van de meest natuurlijke producten (groenten, fruit en water) worden gemaakt. Het ontbreekt dus aan toegevoegde suikers (zoals ijs of yoghurt) die in normale smoothies wel aan de orde zijn.

Je kunt een groene smoothie nog extra opvullen met andere ingrediënten die ook in een koolhydraatarm dieet toegestaan zijn. Je moet dan aan noten denken. Hazelnoten, walnoten en amandelen laten zich prima door de blender halen. Los van dat ze je smoothie een andere smaak geven, komt er ook nog eens een enorme hoeveelheid energie bij. Naast noten kun je ook zaden gebruiken, zoals lijnzaad en chiazaad. Deze staan al langere tijd bekend als powerfoods en dat is niet zo gek, want ze leveren je echt heel vele energie!

Van tevoren bereiden

Groene smoothies zijn – zoals je als bezoeker van deze website natuurlijk al lang wist – heel makkelijk te bereiden en ook van tevoren te maken. Daarmee kun je een smoothie prima als ontbijt nuttigen.

Veel volgers van een koolhydraatarm dieet lopen namelijk tegen het ontbijt aan. In een koolhydraatarm ontbijt is onder meer brood niet toegestaan, vanwege een te grote hoeveelheid koolhydraten. Vervangers zijn vaak lastig te vinden of vinden de volgers niet lekker. Maar een groene smoothie (een dag van tevoren bereid) kan prima dienen als een ontbijtje. Je hebt dan al voor je aan de slag gaat alle groenten en fruit binnen die je volgens de richtlijnen binnen zou moeten hebben.

Tussendoortje

Heb jij geen moeite met een koolhydraatarm dieet, maar wil je graag ook profiteren van groene smoothies? Dan is het goed om te weten dat je een groene smoothie ook prima als tussendoortje kan gebruiken. Sterker nog: een groene smoothie als tussendoortje is om meerdere redenen ideaal:

  • Doordat je een groene smoothie nuttigt, krijg je veel energie binnen. Deze energie kun je tussentijds toedienen, waardoor je er langer van profiteert. Heb je bijvoorbeeld een presentatie? Drink dan van tevoren een halve smoothie en je zal zien dat je veel zelfverzekerder voor de groep staat.
  • Vanwege het vullende effect van een groene smoothie (zeker als je er ook noten en zaden aan hebt toegevoegd) zal je echt geen zin meer hebben in welk ander tussendoortje dan ook. Op die manier reken je op een gezonde manier af met al die suikerrijke tussendoortjes die zogenaamd gezond zijn (maar waarvan jij ook wel weet dat dat zeker niet het geval is).
  • Een groene smoothie is ook gewoon lekker en je kan eindeloos variëren in de smaken.

Afvallen met een koolhydraatarm dieet met groene smoothies werkt

Er wordt wel eens gevraagd of groene smoothies helpen bij het afvallen. We moeten daar eerlijk over zijn en zeggen dan ook dat groene smoothies van zichzelf niet helpen bij het afvallen. Maar indirect doen ze dat wel. Zeker in het geval van een koolhydraatarm dieet. Doordat je andere producten laat staan en groene smoothies eet, krijg je voldoende energie binnen zonder dat je aankomt in gewicht en vetmassa. Op die manier kun je dus gerust stellen dat een koolhydraatarm dieet mét groene smoothies een ideale combinatie is.

Je valt op een prettige manier af vanwege het koolhydraatarme dieet, maar de groene smoothies leveren daar ook zeker hun bijdrage aan. Al is het maar dat ze voorkomen dat je andere ongezonde producten gaat eten.

Top 5 van groene smoothies binnen een koolhydraatarm dieet

We ronden dit artikel graag af ana de hand van 5 groene smoothies die je perfect zou kunnen gebruiken in een koolhydraatarm dieet. We benoemen de ingrediënten die je door de blender zou moeten doen voor een heerlijke groene smoothie (die je energie geeft, fitter maakt en helpt om sneller op gewicht te komen).

Ananas- met spinaziesmoothie

Neem 250 gram spinazie en een hele ananas. Doe die in kleine blokjes door de blender en vul aan met water tot de smoothie goed drinkbaar is.

Ananas geeft een scherpe smaak, waardoor het bittere van de spinazie verdwijnt. Het kan per smoothie verschillen hoe de smaak overheerst, dus pas gerust de hoeveelheden aan. Het beste werkt het om een echte ananas te gebruiken, maar 2 blikken ananas volstaan ook (alleen wel minder lekker).

Watermeloen, banaan en citroensmoothie

Een frisse (zomerse) smoothie maak je op basis van de ingrediënten watermeloen, banaan en citroen. Je pelt een hele citroen af en doet die in de blender, inclusief een hele banaan en circa een kwart watermeloen. Let op: doordat er in watermeloen heel veel water zit, hoef je geen water toe te voegen. Wat dat betreft is dit een hele fruitige smoothie.

Je zou nog wat groenten toe kunnen voegen om de zure citroensmaak weg te halen. Denk dan bijvoorbeeld aan spinazie of andijvie, maar komkommer is ook heel verfrissend in deze smoothie.

Herfst groene smoothie

De herfst groene smoothie bestaat uit 1 appel (Jonagold, Elstar of Pink Lady), 1 peer (niet te hard meer), 1 handje walnoten en een theelepel lijnzaad. Twee gekookte stronkjes bloemkool maken deze smoothie helemaal af.

De noten- en zadensmoothie

Doe zoveel mogelijk noten en zaden in de blender (hazelnoten, walnoten, amandelen, pistachenoten, chiazaad, sesamzaad en lijnzaad) en voeg een banaan en water toe om de smoothie goed drinkbaar te maken. Houd je niet van banaan? Doe er dan ander fruit bij en een halve courgette, om de substantie wel stevig te houden.

De rode, groene smoothie

Een bijzondere mix waar je van moet houden bestaat uit deze groene smoothie die rood uit zal slaan: 150 gram aardbeien, handjevol frambozen, handjevol bosbessen, een half blikje rode bieten en water.

Blender de smoothie tot deze lekker drinkbaar is.

Koolhydraatarme groene smoothies

Welke groene smoothie wordt jouw nieuwe favoriet? En is dat in combinatie met een koolhydraatarm dieet? Laat het weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *