Waarom zou je groene smoothies drinken?

Sinds een tijdje drink ik regelmatig een groene smoothie. Lekker en gezond, zo voelt het. Maar pas geleden besloot ik weer beter voor mezelf te gaan zorgen. Ik kan soms wat lui zijn, dan heb ik geen zin om een salade te maken voor lunch en dan neem ik wel een rijstwafel met amandelpasta. Nu is dat heus niet meteen heel slecht, maar in mijn ogen zijn groenten de belangrijkste factor in een goede gezondheid, en dat zit er, zoals je begrijpt, niet bij. En als je dan dit soort snelle, makkelijke, luie beslissingen vaker gaat doorvoeren, meerdere momenten op de dag en vaker per week, dan begint het bij mij weer te kriebelen. Even weer ervoor gaan!! Deze kriebelkeer besloot ik zeer regelmatig  een groene smoothies te gaan drinken. Elke dag eentje van elk. De groente-inkopen gingen dus omhoog en ik drink wat af.

Waarom veel groenten?

Laatst las ik verbaasd dat iemand van mening was dat je niet teveel groenten moet eten. Uhhh? Groenten zitten vol met goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, om – juist – gevoed te worden en gezond te blijven (en eventueel gezond te worden). Niets kan tippen aan groenten. Groenten, in alle variatie en verscheidenheid, zijn fantastisch voor een goede gezondheid! Vandaar dat mijn voor-mezelf-zorg-actie ook direct begon met extra groenten. In principe eet ik sowieso bij het avondeten veeeeel groenten, soms bij het ontbijt en soms bij de lunch (dit lukt me niet elke dag, jammer genoeg). Maar je kunt eigenlijk niet teveel groenten binnenkrijgen! Wel moet je variëren en zorgen dat je alle groenten neemt die beschikbaar zijn, in plaats van je blind staart op één soort. Zo profiteer je van alle goede stoffen van de verschillende groenten.

Mijn aanhoudende allergieën

Zoals ik wel eens geschreven heb, heb ik nog steeds – ondanks het gezonde eten – last van chronische bijholteontsteking, allergieën en astma. Niet iets om van te schrikken: gezond, natuurlijk eten heeft me ontzettend veel goeds gebracht en heel veel kwalen (en wat kilo’s) zijn verdwenen, maar deze heb ik nog. Dit houd me af en toe met beide benen op de grond. Ik weet hoeveel voeding voor je kan doen en hoeveel beter je je kunt voelen, maar het betekent niet dat het direct alles oplost. Nu blijf ik 100% hoop hebben dat ook deze klachten zullen verdwijnen, maar ze misschien wat meer tijd nodig hebben en ja, het is geen perfecte wereld, dus wie weet blijf ik altijd klachten houden. We zullen zien! (overigens is gevoelig zijn voor ‘luchtvervuiling’ natuurlijk niet echt handig, wanneer je in Nederland woont, volgens artsen zou Zwitserland me bijna klachtvrij maken, maar goed). Groot voordeel: het houdt me scherp en altijd weer op zoek naar nieuwe dingen.

Chronisch = erg vervelend

Mijn klachten zijn wel een stuk beter geworden, zo heb ik dit seizoen niet elke nacht wakker gelegen van de hoestbuien die ik altijd had in het hooikoortsseizoen, die bij mij van januari – september duurde. Elke chronische ontsteking is erg vervelend. Het is namelijk erg zwaar voor je lichaam, omdat je lichaam continu moet vechten tegen die ontsteking. Als ik een astma-aanval krijg, ben ik daarna echt helemaal uitgeput. Eerst herkende ik dat niet zo en voelde ik me gewoon lamlendig, maar nu weet ik dat ik daarna erg moe ben en als het kan ga ik eventjes 10 minuten liggen op de bank, dat brengt veel rust! Maar juist daardoor weet ik dat en dergelijke reactie in je lichaam gewoon ontzettend vermoeiend is! Daar kan geen bleekselderij tegenop! Stukje acceptatie…

Extra groenten!

Een paar maanden geleden begon ik met een groene smoothie per dag. In het begin was ik nogal misselijk steeds, vol verbazing ontdekte ik dat het zeker iets met me deed en dat mijn lichaam toch begon met een soort ontgiftingsverschijnselen. Gelukkig ging dat snel voorbij en ik begon na een paar dagen verschil te voelen. Ik kon op dat moment niets meer ruiken en proeven vanwege mijn bijholteontsteking, en echt waar, dit kwam langzaam weer terug! Na een week kon ik met enkele uurtjes uitzondering weer de hele dag ruiken en proeven. Dat is heel erg fijn als je graag kookt en bakt!! Ik werd helemaal gelukkig en dit was een fantastische motivatie om door te gaan, en dat doe ik.

Ik ben echt supergelukkig met deze extra groenten per dag. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om niet te kunnen ruiken en proeven, maar als je om een lentedag door t park wandelt, dan mis je wat. Wanneer je avondeten maakt, dan mis je wat. Wanneer je eet, mis je wat. Wanneer je je kindje wilt ruiken, mis je wat. Wanneer je je oksels wilt checken op een zonnige, zweterige dag, dan mis je wat. Eigenlijk mis je veel meer dan je denkt. Ik voel me echt fantastisch, dat dit probleem nu is weggegaan vanwege die twee extra drankjes per dag!!! Ik heb echt alles geprobeerd, maar wie had gedacht dat het meest effectieve gewoon groenten zouden zijn? Ook de astma lijkt rustiger, al gaat dat met ups en downs en ik moet van ver komen. Maar ik ga door en heb alle vertrouwen! Want dat ruiken en proeven is maar de oppervlakte, het betekent dat de ontsteking aan het afnemen is, reden voor feest!

Gezondheidsklachten? Neem extra groenten!!!

Ik ben hier echt heel enthousiast over, ook al is het iets wat we misschien allang wisten, maar als je het zelf zo ervaart, dan kun je echt stuiterend door de woonkamer gaan van blijdschap. De reden dat ik dit graag wil delen, is voor degenen die ook kampen met (chronische) ontstekingen, steeds terugkerende klachten, wat dan ook, terwijl je wel ontzettend gezond en natuurlijk eet. Het is zo fijn om iets te kunnen proberen en die hoop te hebben dat het je misschien gaat helpen. En het is ook simpel, helpt het je en ben je enthousiast daardoor, dan ga je door! Werkt het niet, dan kun je eventueel gewoon weer stoppen. Je verliest er helemaal niets mee. Ik kan niemand overtuigen, maar eigen ervaring is de mooiste leerschool over je eigen lichaam.

Een groene smoothie per dag

Dus, één groene smoothie per dag! (of wellicht twee flinke smoothies als je geen centrifuge/juicer hebt). Mijn hoeveelheden verschillen een beetje per dag. Vaak is het een groot glas smoothie die ik direct opdrink, omdat vooral bij sappen zo vers mogelijk het beste is. Maar soms vergeet ik er eentje op een dag, soms drinken er mensen mee, waardoor er minder voor mij is, en soms drink ik echt alles alleen en is het echt veel. Als ik meerdere keren achter elkaar vergeet, dan merk ik echt terugval. Dus vastberadenheid én trouw je drankjes maken is belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *